Αρχική Δραστηριότητες
Ψυχαγωγία

Δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορείτε να κολυμπήσετε στην πισίνα ή απλά να χαλαρώσετε στην βεράντα με την απίστευτη θέα την πόλη των Γρεβενών την οροσειρά της Πίνδου και τα βουνά της Καλαμπάκας.
Ο χειμώνας προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό. Απολαύστε τη ζεστασιά του τζακιού σε ένα από τα σαλόνια μας και αγναντέψτε τη χιονισμένη Βασιλίτσα! Όπου για τους λάτρεις των σκι, snowboard και χειμερινών των σπορ υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο Χιονοδρομικό Κέντρο, το οποίο έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, σε απόσταση 42 χιλιόμετρων καθώς διαθέτει 5 αναβατήρες και 16 πίστες σκι.

Δραστηριότητες

Παραδοσιακοί Οικισμοί

Γύρω από το εθνικό πάρκο Βάλια Κάλντα και το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας είναι μερικά από τα ομορφότερα χωριά του νομού Γρεβενών. Η Αβδέλλα (σπίτι των αδελφών Μανάκια, οι πρώτοι κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια) και το Περιβόλι είναι δύο από τα κύρια τουριστικά θέρετρα του νομού Γρεβενών. Σαμαρίνα και Σμίξη, τα διάσημα βλαχοχώρια, Φιλιππαίοι, Αετιά, Λάβδα, το Δοτσικό και Μεσολούρι είναι μερικά μόνο από τα χωριά που φροντίζουν για τους τουρίστες το χειμώνα.
Το όμορφο χωριό Σπηλιά, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Σταυρός είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στη Δυτική Μακεδονία.  Ένα άλλο διάσημο χωριό Ζιάκα χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων με υπέροχη θέα στον Όρλιακα. Ο διάσημος οπλαρχηγός Θεόδωρος Ζιάκα είναι από εδώ για αυτό και το όνομα. Η Καλλονή, το Μέγαρο και η Καλλιράχη είναι τρία άλλα πολύ γραφικά χωριά που θυμίζουν  Ήπειρο. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού, το Κυπουρείο, το Μοναχίτι, η Κρανιά και το απομονωμένο Μικρολίβαδο ορίζονται από το αλπικό τοπίο τους.
Δραστηριότητες

Εθνικό Πάρκο

Το εθνικό πάρκο βορείας Πίνδου ιδρύθηκε το 2005 και είναι ένα από τα έντεκα που ανήκουν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000).
Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες χερσαίες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, με συνολική έκταση σχεδόν 70 km², και συνδυάζει τη φύση με το ανθρωπογενές περιβάλλον. Έχει πολλά είδη χλωρίδας και πανίδα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των μεγάλων άγριων θηλαστικών που μπορούν να βρεθούν στην Ελλάδα. Η περιοχή είναι επίσης πολύ πλούσια σε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Παραδοσιακά χωριά και οικισμοί, περίτεχνα και ενδιαφέροντα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, ναοί, ελαιοτριβεία και μοναστήρια μπορούν επίσης να βρεθούν στο πάρκο.
Δραστηριότητες

Φύση

Τα Γρεβενά είναι μια ορεινή περιοχή, και μπορεί να προσφέρει μια ποικιλία από ψυχαγωγικές δραστηριότητες – πεζοπορία και ορεινή πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία και στο ποταμό των σπορ, καγιάκ και ράφτινγκ. Τα χειμερινά σπορ είναι μια σημαντική δραστηριότητα για την περιοχή και το άριστο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, που προσφέρει πίστες και διαδρομές για σκι που διασχίζουν εκτάσεις του μαύρου πευκοδάσους.
Οι πεζοπόροι θα μείνουν κατάπληκτοι από την οροσειρά της Πίνδου που σχηματίζει ένα φυσικό πάρκο με προστατευμένες περιοχές και καταφύγια, όπως το Εθνικό Πάρκο της Πίνδου. Θησαυροί, όπως τα σπήλαια της Τσούργιακα, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και εκκλησίες προσθέτουν στην εμπειρία.
Φυσικά, έχουμε το μεγαλύτερο ποτάμι στην Ελλάδα, τον Αλιάκμονα (320 χλμ.) , που κυλά μέσα από το νομό μας προσθέτοντας μια άλλη διάσταση στο φυσικό περιβάλλον.
Δραστηριότητες

Μουσεία

Το μουσείο φυσικής ιστορίας Μηλιά φιλοξενεί τους μεγαλύτερους προϊστορικούς χαυλιόδοντες στο κόσμο. Είναι από τα γιγαντιαία είδη ελέφαντα Elephas ( Paleoloxodon ) antiquus, βρίσκονται μόνο σε θερμά κλίματα, με ύψος ώμων 4 μέτρα, μεσήλικες (περίπου 40 ετών) με τους χαρακτηριστικούς ευθείους χαυλιόδοντες, σε αντίθεση με το τριχωτό μαμούθ Mammuthus primigenius των παγετώνων που είχε καμπυλοτούς χαυλιόδοντες. Το μουσείο έχει μια πληθώρα από άλλα αντικείμενα που δείχνουν πώς η περιοχή έχει αλλάξει και έχει αναπτυχθεί με το πέρασμα των αιώνων.
Το μουσείο μανιταριών Λάβδα Γρεβενών άνοιξε τις πόρτες του στις 6 Νοεμβρίου 2011. Βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό ανακαινισμένο κτίριο και παρουσιάζει την ιστορία της τοπικής κοινωνίας. Κείμενο και οπτικοακουστικό υλικό είναι ευρέως διαθέσιμο.
Δραστηριότητες

Άλλες Πόλεις &
Μέρη Ενδιαφέροντος

ΗΚαστοριά είναι μια πόλη στη Δυτική Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Καστοριάς που βρίσκεται στις δυτικές όχθες της λίμνης Ορεστιάδας και περιτριγυρίζεται από βουνά. Είναι γνωστή για τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες, την αρχιτεκτονική, τη βιομηχανία ενδυμάτων γούνας και την αλιεία της πέστροφας.

Το Μέτσοβο βρίσκεται στην Ήπειρο, στην οροσειρά της Πίνδου και ήταν το μεγαλύτερο κέντρο της βλάχικης ζωής σε άλλες εποχές. Σήμερα το Μέτσοβο φημίζεται για τα τυριά και τα κρασιά του και για λάτρεις των χειμερινών σπορ, που μπορούν να επωφεληθούν από το χιονοδρομικό κέντρο.
Τα Μετέωρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συγκροτήματα των ανατολικών ορθόδοξων μοναστηρίων στην Ελλάδα, το δεύτερο μετά το Άγιο Όρος. Τα έξι μοναστήρια, χτισμένα σε φυσικούς βράχους. Η πλησιέστερη πόλη είναι η Καλαμπάκα, που μπορεί να βρεθεί στη βορειοδυτική περίμετρο του Θεσσαλικού κάμπου, κοντά στην οροσειρά της Πίνδου και το ποταμό Πηνειό. Τα Μετέωρα είναι μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.